Nieuws

Roemeens platform

In de stand Witte Gallery Boekarest op Huntenkunst 2018 de Roemeense kunstenaars met diplomatic counsellor ambassade Roemenië Isabela Dragnea, wethouder Peter van de Wardt en toekomstig wethouder Janine Kock van de gemeente Oude IJsselstreek, voorzitter Huntenkunst Harrie Schenning, initiatiefnemers Witte Gallery Ulft Ron en Linda de Jonge, curator Witte Gallery Boekarest Horatiu Lipot en panfluitiste Marana Preda.

Tijdens de 26e editie van Huntenkunst neemt Roemenië een centrale plaats in op de kunstmanifestatie. Witte Gallery uit Boekarest zal de werken van Roemeense kunstenaars presenteren in haar tijdelijke galerie in de SSP-hal in Ulft.

Op Huntenkunst staan elk jaar kunstenaars uit een bepaald land centraal. Dit jaar zijn dat Roemeense kunstenaars. Witte Gallery, een jonge kunstruimte in Boekarest, zal de werken van de kunstenaars tentoonstellen in een speciaal paviljoen op Huntenkunst 2018.

Horatiu Lipot

De galerie, opgericht eind 2016, richt zich op hedendaagse kunst. Horatiu Lipot, sinds de start curator en manager van Witte Gallery: “Witte opereert als een platform voor de meest recente hedendaagse kunst in en rondom Boekarest. Wij herkennen, onderscheiden en promoten nationaal en internationaal de meest bijzondere artistieke werken.

Horatiu Lipot werkte na zijn studie kunstgeschiedenis aan de National University of Arts in Boekarest, zes jaar als specialist hedendaagse kunst voor het grootste veilinghuis in Roemenië. Als curator organiseerde hij talrijke tentoonstellingen op verschillende locaties in Boekarest.

Naast de galerie biedt Witte Gallery voor Roemenië een bijzonder concept aan: AFYO. Dat staat voor Affordable Art For Your Office (Betaalbare kunst voor je kantoor). Horatiu Lipot: “Niet alleen bedrijven maar ook individuele kunstliefhebbers krijgen zo door middel van huur toegang tot moderne Europese kunst.” De collectie bestaat uit bijna 500 kunststukken uit de 20e eeuw, met onder andere werken van Chagall, Dali, Matisse en Miro.