Nieuws

Diversiteit in stijl en techniek

Huntenkunst is een kunstmanifestatie, bedoeld voor professioneel werkende kunstenaars en galeriehouders. Het accent ligt daarbij op de kunstenaars en hun werk.
Op 24, 25 en 26 mei presenteren 230 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werk.

Het ontstaan
In 1993 werd Huntenkunst voor het eerst gehouden in het buurtschap Veldhunten in de toenmalige gemeente Gendringen. Dankbaar werd gebruik gemaakt van de Ulftse Galerie bij de Boeken. Er is nog steeds een uitstekende samenwerking tussen beide organisaties. Het karakter van pioniers in de cultuur werd nog eens onderstreept door het feit dat de eerste beurs plaatsvond in een tent, waar ruim 80 kunstenaars uit diverse landen hun werk tentoonstelden.

Vast concept
Huntenkunst wil een platform bieden aan kunstenaars uit de hele wereld. Het evenement biedt zodoende volop gelegenheid tot het leggen van contacten. Daarnaast wil de organisatie de belangstelling van het publiek wekken voor hedendaagse beeldende kunst. Gestreefd wordt naar het aanbieden van diversiteit zowel in stijl als techniek. De aanwezigheid van de kunstenaar geeft de bezoeker gelegenheid met de maker van gedachten te wisselen. Het internationale karakter van de beurs uit zich in het feit dat vijfentwintig landen zijn vertegenwoordigd. Behalve uit Nederland zijn kunstenaars onder andere afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Zweden, België , Frankrijk, Zuid-Korea, Argentinië en de Verenigde Staten. Interessant zijn de verschillende invloeden, die te ontdekken zijn in verband met de afkomst van de kunstenaars. Jaarlijks wordt een land uitgeroepen tot themaland.

Finland themaland
Dit jaar exposeren acht kunstenaars uit Finland hun werk. Centraal in de expositiehal komt het Finse paviljoen. Tegelijkertijd exposeren zij ook in de Galerie bij de Boeken in de DRU Cultuurfabriek. De expositie staat gepland van 20 mei tot 30 juni onder de titel ‘De Finnen komen!’. Tijdens de opening zullen de ambassadrice van Finland Päivi Marjaana Kaukoranta en de burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek Otwin van Dijk spreken.

Nieuw project
Op het komende evenement is er speciale aandacht voor jonge kunstenaars. Er is een speciaal paviljoen ontworpen, waarin negen pas afgestudeerde kunstenaars hun werk kunnen exposeren. Het project wordt mede ondersteund door de provincie Gelderland.

Huntenkunst 2019 op CD
In 1999 is Huntenkunst begonnen met het uitgeven van een CD, waarop naast een cv, een selectie van het werk van de kunstenaar is terug te vinden. De uitgave is te beschouwen als een eigentijdse catalogus. Daarnaast wordt in het kort de geschiedenis van Huntenkunst en haar werkwijze in woord en beeld belicht.

Waar Huntenkunst tot leven komt
De SSP-hal is een voormalige productiehal (5.500m2), waar ooit de befaamde DRU-pan gefabriceerd werd. Eind mei wordt hier een ‘kunstdorp’ gebouwd. De inrichting zorgt er voor dat de toeschouwer steeds weer een nieuwe expositie-ruimte binnenloopt. De ‘kunststraten’ leveren een samenleving op, die kleur en vorm vooropstelt. Je bent letterlijk ergens anders, ergens waar verwondering en schoonheid de boventoon voeren en je deelgenoot maken van de innerlijke wereld van je medemens.