Ter nagedachtenis

In memoriam Maarten Becks

Op 26 februari overleed na een kort ziekbed de Terborgse kunstenaar Maarten Becks. In 1 jaar tijd verliest Huntenkunst drie van haar trouwe deelnemers. Al deze drie kunstenaars hadden een specifieke inbreng op ons evenement. Ieder met zijn eigen karakteristiek werk. Werk dat in één oogopslag de maker verraadt. Maarten nam al in Veldhunten aan onze eerste editie deel. Hij was onlangs nog deelnemer aan een gezamenlijke expositie in de Ulftse ‘Galerie bij de Boeken’. Ook daar was meerdere keren werk van hem te zien. 

Maarten leerden we kennen als een rustig en serieus persoon, voor wie kunst een belangrijk en geliefd onderdeel van zijn leven was. Vanzelfsprekend zonder ophef wijdde hij zijn leven aan de kunst. Hij koos voor puurheid. Puurheid vond hij ook in de natuur. Juist de ongereptheid – verre van een gekunstelde benadering- sprak hem aan. Zijn werk heeft een natuurlijke uitstraling. Wij herinneren hem van zijn specifieke houding op Huntenkunst. Gezeten achter een tafel met zijn traditionele bloemetje, volledig opgenomen tussen zijn kunstwerken. Dit zorgde voor een rustgevende eenheid. Zo verbleef hij drie dagen in zijn eigen unit, in zijn eigen wereldje, soms een krantje lezend. Bij persfotografen viel hij daardoor op en kozen hem vaak voor hun foto’s uit. 

Ook zijn werk was ingetogen, vooral fijnzinnig, spontaan. Zijn gemengde techniek – vooral tekenachtig – bestond uit diverse lijnen. Die liepen uit in ingetogen kleurvlakken als accenten. Hij werkte niet met een vooropgezet plan, maar vertrouwde op zijn gevoel. In zijn werk leek hij volledig op te gaan en wel zijn wereld creërend. Zijn ingetogen stijl, zijn speelsheid manen tegelijkertijd tot een voorzichtige benadering. Zijn voorstellingen ademen tegelijk kwetsbaar- en lijken broosheid. Daarnaast is er sprake van een intieme sfeer, die een vanzelfsprekend respect afdwingt. Kwetsbaarheid duldt geen ruwheid. In feite was hij door het fijnzinnige karakter een poëet onder de beeldende kunstenaars. De sfeer en de genoemde eigenschappen in het werk van Maarten zien we vaak ook terug in tekeningen van Duitse kunstenaars.

Met Maarten verliest Huntenkunst een trouw en fijnzinnig deelnemer. Zijn werk vormt een blijvende herinnering aan Maarten en zijn wereld. 

Harrie Schenning
Voorzitter Stichting Huntenkunst